FRÅGORNA TILL NATURKUNSKAPEN:):)
Vår plats i universum! (17-31)
1. Vad skiljer astrologi från astronomi?
Astrologi har inget vetenskapligt stöd, det är en slags spådomskonst som uppfattas på att våra liv påverkas av planeter, stjärnor m.m.
Astronomin däremot har vetenskapligt stöd och grundas endast på fakta. Astronomin är vetenskapen om himlakropparna och universum.
2. Beskriv Aristoteles geocentriska världsbild?
Han ansåg att himlakropparna och deras cirkelbanor runt jorden var eviga och oföränderliga.
3. Hur beräknande Eratosthenes jordens omkrets?
Han viste exakt när solen stod i Zenit i staden Syene, 850 km söder om Alexandria. Det var känt genom att solen vid det tillfället lyste rakt ner i en brun i Syene. Vid samma tidpunkt studerade Eratosthens skuggan av en lodrät stav som stack upp från marken i Alexandria. Skuggan, staven och den tänkta solstrålen bildade en rätvinklig triangel. Med värden på dessa kunde han räkna ut omkretsen, med endast 5% felberäkning.
4. Följande vetenskapsmän bidrog med ökad kunskap om universum. Nämn något om vars och ens bidrag.
A. Nicolaus Kopernikus - Han kom fram till att det är jorden som kretsar runt solen.
B. Tycho Brahe - Han kom fram till att kometer rör sig på stora och varierande avstånd från solen och jorden.
C. Johannes Kepler - Tog hjälp av Brahes beräkningar och stärkte dom med sina egna. Han formulerade lagra för planeternas rörelser. Han insåg att planeterna rör sig i ellipsformade banor runt solen.
D. Galileo Galilei - Han krävde att all vetenskap ska baseras på fakta och mätresultat.
Han var den förste i historien som studerade himlakropparna med kikare. Och det var hans egentillverkade kikare också.
Han märkte att jorden inte utgjorde centrum för alla himlakroppars rörelser.
E. Isac Newton - Han hävdade att alla föremål påverkas av varandra med en sorts dragningskraft som kallas gravitationskraft (= Tyngdkraft).
Det är tack vare gravitationskraften mellan dig och jordklotet som håller dig kvar på den här planeten. Sa Newton. Han uppfann även spegelteleskopet.
5. En satellit måste ha en viss fart för att stanna kvar i sin omloppsbana runt jorden. Förklara varför?
För att jorden är rund och med för låg hastighet skulle satelliterna sakta men säkert komma närmare och närmare och till slut störta på jordklotet. Men med tillräckligt hög hastighet så faller satelliten enbart där jorden rundas av och därefter behåller den sin bana och höjd runt jorden.
6. Vad är en galax?
En Galax är en stjärnsamling av ett antal stjärnor, solen är en av många stjärnor i våran egen Galax kallad Vintergatan. Det finns många fler Galaxer utanför Vintergatan.
7. Att se ut i rymden är att se tillbaka i tiden. Varför?
Det tar cirka 8 min för solljuset att nå jorden. Solens närmaste stjärngranne ligger ca 4 ljusår längre bort. Det vi upplever av den stjärnan idag är hur den var för fyra år sen. När du ser på stjärnorna betraktar du en svunnen tid.
8. Varför är det mörkt på natten trots att vi omges av ofantligt många lysande stjärnor?
En av förklaringarna är att universum inte är oändligt gammalt. Under den tid galaxerna har existerat har ännu ljuset hunnit nå fram från de mesta avlägsna stjärnorna.
9. Beskriv vad som kan antas hända med solen under slutfasen av solens "liv" (om ca 5 miljarder år).
Solen kommer att svälla till en röd jättestjärna. I mitten av kärnan blir det varmare och varmare. Sedan förenas heliumkärnorna till tyngre grundämnen, tex, kol och syre. När nästan all energi är förbrukad krymper solen till en "vit dvärg". Ungefär lika liten som jordklotet. Några miljoner år senare blir den kall och mörk och blir en "svart dvärg".
10.a. Hur bildas en neutronstjärna?
Stjärnor som är tyngre än solen, avslutar deras liv genom explosioner som slungar ut mängder av materia i rymden. Därmed bildas jättelika gasmoln som kallas supernovor.
Den materia som inte slungas ut i explosionen (Supernovaexplosion) pressas ihop till en neutronstjärna.
Den bildas då trycket på atomerna är så stort att elektronerna trycks in i atomkärnorna. Elektroner och protoner förenas då till neutroner samtidigt då det frigörs mycket energi.
b. Hur bildas ett svart hål?
Materian som återstår efter de allra tyngsta stjärnornas "död" drar ihop sig ännu mer än en neutronstjärna och bildar ett svart hål.
11. Förklara påståendet " Du ingår i ett kosmiskt kretslopp".
Rester från döende stjärnor sprids i rymden och blandas med den interstellära materian. (materian mellan himlakropparna). Därmed kan materia från gamla stjärnor bygga upp nya stjärnor.
Därför innehåller just människan atomer som ingått i tidigare existerande stjärnor.
12. Forskarna har haft störst förhoppning om att kunna hitta utomjordiskt liv på planeten Mars. Varför just denna planet?
För att Mars befinner sig utanför eller i utkanten av den zon där livet är möjligt. Och för att man har hitta spår som liknar uttorkade floddalar.
13. Nämn olika typer av elektromagnetisk strålning. Räkna upp dem i ordning från den mest energirika strålningen till den minst energirika.
Gammastrålning, Röntgenstrålning, Ultraviolett strålning, Synligt ljus, Infraröd strålning, Mikrovågor och Radiovågor.
14. Hur stor är ljushastigheten?
300 000 000 m/s.
15. Vad menas med atmosfärens optiska fönster respektive radiofönster?
Jordens atmosfär avskärmar det mesta av strålningen som kommer från rymden. Det är bara synligt ljus och radiovågor som når jordytan utan försvagning. Det är de optiska fönstret och radiofönstret som avskärmar strålningen.
16. Varför uppstår olika färger när vitt ljus bryts i ett prisma?
Därför att de olika färgerna har olika våglängder. Och när ljuset bryts i prisman ändras våglängden och de olika färgerna framträder.
17. Varför upplevs solen rödare på kvällen än mitt på dagen?
När solen står högt på himlen passera solens strålar rakt fram. När solen står lågt passerar ljuset en längre väg genom atmosfären. Därför ser solen rödare ut på kvällen än på dan.
18. hur kan man studera en stjärnas kemiska sammansättning?
Stjärnornas ljus bildar ett spektrum genom att innehålla flera svarta linjer. Ljuset från stjärnorna fångas nämligen upp i atmosfären. Atmosfären fångar endast upp ljus i olika våglängdsområden (vissa färger). Genom att man vet vilka färger olika gaser absorberar avslöjar de svarta linjerna i stjärnas spektrum vilka ämnen som ingår i stjärnatmosfären.
19. Beskriv atmosfärens tre skikt (troposfären, stratosfären och jonosfären).?
Lagret närmast jordytan heter troposfären och når ca 10km upp i luften. Inom troposfären finns alla moln och den mesta vattenångan.
Nästa lager sträcker sig upp till 50 kilometers höjd och kallas stratosfären. Det är stratosfärens ozon som kallas ozonskiktet och som avskärmar farlig UV-strålning.
Över 50 kilometers höjd finns jonosfären. Där har strålning från solen förvandlat atomer och molekyler till joner. I jonosfären bildas norrsken.
20. Varför förtunnas stratosfärens ozonskikt?
Många tror att anledningen är för mycket utsläpp av lätta gaser som kallas freoner (CFC-gaser). Som förr användes i kylskåp, drivgas i sprayflaskor m.m.
21. Hur kan livet på jorden påverkas om stratosfärens ozonskikt fortsätter att förtunnas?
Jordens tempratur skulle höjas och det skulle påverka alla jordens levande varelser. Det kommer i alla fall att påverka oss alla negativt.
22. Hur kan marknära ozon bildas?
Det bildas från avgaser från motordrivna fordon. Det farliga ämnet kallas kväveoxider. När dessa belyses av solen startar reaktioner som bildar ozon.
VARSEGODA TJEJER!